Z naczynia jestem bardzo zadowolona,ponieważ wcześniej potrawy przygotowywałam w zwykłym szklanym naczyniu żaroodpornym i zawsze potrawy przywierały,ciężko było to domyć. Naczynie ceramiczne z Emako.pl nadaje się do wielu potraw, ja przygotowałam w nim tą zapiekankę widoczną na zdjęciach i plastry boczku w przyprawach. Zapiekanka zalana była sosem serowym i dodatkowo posypana serem - wiadomo jak takie danie brudzi naczynia. Z tym nie było żadnego problemu.
Naczynia niczym nie natłuszczałam a i tak nic nie przywarło. Naczynie nadaje się do piekarnika i do mikrofali.Można je zmywać w zmywarce.
Jestem bardzo zadowolona,że wybrałam akurat to naczynie żaroodporne,ponieważ często gości w mojej kuchni:) na pewno jeszcze nie raz Wam je pokażę:))
Zachęcam do zakupu tego naczynia oraz innych ciekawych rzeczy ze sklepu EMAKO
Składniki:
- 100 g makaronu kolanka
- 8 pieczarek
- 1 cebula
- 1 pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 1 kulka mozzarelli
- 3 pomidorki koktajlowe
- 200 g serka topionego
- 5 kostek mrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz
- olej
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.Odcedzić.
Pieczarki obrać i pokroić w kostkę.Kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić przyprawą do kurczaka.Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pieczarki,cebulę i kurczaka ,smażyć około 7 minut.
W rondelku rozgrzać masło, dodać szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę.Następnie dodać serek topiony i śmietanę. Gotować chwilę.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę makaronu,posmarować sosem,ułożyć pieczarki,kurczaka i cebulę. Posmarować sosem, na to położyć resztę makaronu i posmarować sosem. Ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry i pomidorki pokrojone w plastry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 15 minut.
Uwielbiam takie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie, to zdecydowanie moje smaki.
OdpowiedzUsuń:) moje też, wymieszałam wszystko co dobre i wyszło takie cudo :)
Usuń