- 3 średnie cukinie
- 3 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 10 ogórków gruntowych
- 1 duży kalafior
- 3 marchewki
- kilka liści laurowych
- ziele angielskie
- pieprz czarny w kulkach
- koper
- 9 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
Cukinię pokroić w plastry. Paprykę oczyścić i pokroić w paski. Ogórki pokroić w grube plastry. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki.Marchewki obrać i pokroić w plastry.
Składniki na zalewę zagotować. Do każdego słoika układać : liście laurowe,ziele angielskie,pieprz czarny,koper,marchewkę,cukinię,paprykę czerwoną,ogórki,kalafior, paprykę zieloną. Warzywa zalać zalewą ,zakręcić i pasteryzować około 10 minut.
kalafior surowy bez gotowania ma być?
OdpowiedzUsuńJa bym kalafior zblanszowała:) I zalewa taka słaba się wydaje.... ! szklanka octu na 9 wody? Do normalnych ogórków konserwowych stosuje się proporcje: 1 szklanka octu na 4 wody....Nie za mdłe te warzywa wychodzą?
UsuńDawałam surowy :) u mnie w rodzinie od zawsze jesr przepis 9 szklanek wody na 1 szklankę octu. Nie wychodza mdłe
Usuń