wtorek, 29 lipca 2014

Warzywa konserwowe

Mieszanka warzyw w zalewie octowej:)) Pyszne do obiadu lub do sałatek :))






Składniki:
  •  3 średnie cukinie
  •  3 papryki czerwone
  •  2 papryki zielone
  •  10 ogórków gruntowych
  •  1 duży kalafior
  •  3 marchewki 
  •  kilka liści laurowych
  •  ziele angielskie
  •  pieprz czarny w kulkach
  •  koper
  zalewa: 
  • 9 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżki soli
Przygotowanie :
Cukinię pokroić w plastry. Paprykę oczyścić i pokroić w paski. Ogórki pokroić w grube plastry. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki.Marchewki obrać i pokroić w plastry.
Składniki na zalewę zagotować. Do każdego słoika układać : liście laurowe,ziele angielskie,pieprz czarny,koper,marchewkę,cukinię,paprykę czerwoną,ogórki,kalafior, paprykę zieloną. Warzywa zalać zalewą ,zakręcić i pasteryzować około 10 minut.

3 komentarze:

  1. kalafior surowy bez gotowania ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym kalafior zblanszowała:) I zalewa taka słaba się wydaje.... ! szklanka octu na 9 wody? Do normalnych ogórków konserwowych stosuje się proporcje: 1 szklanka octu na 4 wody....Nie za mdłe te warzywa wychodzą?

      Usuń
    2. Dawałam surowy :) u mnie w rodzinie od zawsze jesr przepis 9 szklanek wody na 1 szklankę octu. Nie wychodza mdłe

      Usuń

Dziękuje za komentarz :))))