niedziela, 12 maja 2013

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Sezon rabarbarowy uważam za otwarty ! :))
Ciacho zrobione, kompocik tez, ale o nim jutro ;)

                                        










   

Składniki:
  •  14 g drożdzy suchych ( dwa opakowania po 7 g )
  •  pół szklanki cukru
  •  pół opakowania cukru waniliowego
  •  pół szklanki oleju
  •  2 szklanki mąki
  •  pół szklanki mleka
  •  3 jajka
  •  szczypta soli
  •  ok. 5 łodyg rabarbaru
  •  cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Do miski wsypujemy drożdże,cukier,cukier waniliowy,olej,mąkę,mleko,jajka ,szczyptę soli i miksujemy wszystkie składniki mikserem. Odstawiamy na 30 min. pod przykryciem.
Rabarbar obieramy i kroimy w paski. Połowę dodajemy do ciasta. Resztą posypujemy wierzch.
Wlewamy ciasto do tortownicy ( ja mialam taką średnią ).
Na wierzchu ukladamy rabarbar.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50 min. ( Sprawdzać patyczkiem czy jest juz suche )
Posypać cukrem pudrem i zjeść:)))

                                    

3 komentarze:

  1. jak tu pięknie, wiosennie u Ciebie dziś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ach te rabarbarowe "sprężynki" uwielbiam je!:)
    ps: Dusiu, dziękuję ci za udział w mojej akcji. Ciacho super!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))