Ciacho zrobione, kompocik tez, ale o nim jutro ;)
Składniki:
- 14 g drożdzy suchych ( dwa opakowania po 7 g )
- pół szklanki cukru
- pół opakowania cukru waniliowego
- pół szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- ok. 5 łodyg rabarbaru
- cukier puder do posypania
Do miski wsypujemy drożdże,cukier,cukier waniliowy,olej,mąkę,mleko,jajka ,szczyptę soli i miksujemy wszystkie składniki mikserem. Odstawiamy na 30 min. pod przykryciem.
Rabarbar obieramy i kroimy w paski. Połowę dodajemy do ciasta. Resztą posypujemy wierzch.
Wlewamy ciasto do tortownicy ( ja mialam taką średnią ).
Na wierzchu ukladamy rabarbar. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50 min. ( Sprawdzać patyczkiem czy jest juz suche )
Posypać cukrem pudrem i zjeść:)))
jak tu pięknie, wiosennie u Ciebie dziś:)
OdpowiedzUsuńach te rabarbarowe "sprężynki" uwielbiam je!:)
OdpowiedzUsuńps: Dusiu, dziękuję ci za udział w mojej akcji. Ciacho super!
też je uwielbiam :))
UsuńDziekuje :)