We wrześniu ? hihi, no tak mojemu mężowi zachciało się barszczu wigilijnego , więc zrobiłam :)
Baaaaaaaaaardzo mu smakował,wiec na wigilię mogę robić :)))) Bez obaw czy się uda :)
Składniki:
- 2 duże buraki
- 1,5 litra wody
- 1 kostka rosołowa
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego i 2 kulki pieprzu
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu
- sól,pieprz
Buraki umyć,obrać i pokroić w kostkę.
Wrzucić do garnka,zalać wodą. Dodać ziele angielskie ,pieprz w kulkach i liscie laurowe.Dodać kostkę rosołową. Przyprawić cukrem i octem.Ważne,aby ocet wlać od razu,żeby buraki nie straciły koloru.Gotować aż buraki zmiękną. Przyprawić solą i pieprzem . Gotowe :)
Podawać z uszkami lub w formie do picia do naleśników z mięsem,krokietów z kurczakiem lub pasztecików. :)
Hej zamierzam wypróbować ten przepis w niedziele :) mam pytanie czy bez włoszyczyzny jest tak samo dobry? bo we wszystkich przepisach włoszczyzna:) i czy jest wystarczajaco kwaskowy? czy posilać sie kwaskiem na koniec?:)
OdpowiedzUsuńWychodzi super :) Bez włoszczyzny- możesz dodać kostkę rosołową.
OdpowiedzUsuńJa na początku daje ocet. Później próbuj - jak będzie malo kwaskowe to dodaj jeszcze troszkę octu.
Ja lubię bardzo octowy:)
Jest dobry nawet do picia;)
Mozesz śmiało robić:) Jakby co to pytaj:)
Pozdrawiam ,Klaudia
A na te dwa buraki to ile wody?
OdpowiedzUsuńJest napisane w składnikach :) 1,5 litra wody :)
UsuńPozdrawiam i zycze Wesołych Świąt :)