Składniki:
Na naleśniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- sól,pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 1 jajko surowe
- bułka tarta
- jajko
- olej do smażenia
Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać na jednolitą masę.
Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulkę i podsmażamy aż się zeszkli. W misce mieszamy mięso z przyprawami. Dodajemy do cebulki i smażymy kilka minut. Mięso z cebulką przekładamy do miski i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego farszu dodajemy majonez, jajko i przyprawy. Farsz miksujemy blenderem. Będzie miał lepszą konsystencje i łatwiej będzie go nakładać na naleśnik.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz. Grubo lub cienko, jak lubicie.
Następnie zawijamy krokieta jak na zdjęciu.
Każdy krokiet obtaczamy w jajku i bułce tartej .
Na rozgrzanym oleju smażymy krokiety na złoto.
Jeśli chcecie,je później odgrzać na patelni to za pierwszym razem smażymy tylko lekko, a przy drugim razie zrumieniamy. :)
Podawać z barszczem czerwonym :)
ciekawy przepis,zwłaszcza ten majonez do farszu mnie zaciekawił;) zrobię za chwilkę ,a póżniej napiszę jak smakowało;)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzekam na opinię ;)
OdpowiedzUsuńJeśli mozesz to zrób zdjęcie i wyślij na duusiak@o2.pl :)
Pozdrawiam:)
już robiłam krokiety z takim farszem,dla mnie super i szybkie w zrobieniu!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam krokiety wg Twojego przepisu. Bardzo smaczne tylko moje jakieś grube wyszły :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Witam :) Grube naleśniki, tak ? Może wlewałaś za dużo ciasta na patelnie. Następnym razem wyjdą cienkie - trzymam kciuki :)
UsuńPozdrawiam!
Witam serdecznie uwielbiam Pani bloga codziennie zaglądam do niego.Mam pytanie ile wychodzi z tej porcji krokietów.Pozdrawiam.Kasia
OdpowiedzUsuńWitaj Kasiu ;o) Bardzo mi miło :)
UsuńKrokietów z tej porcji wychodzi około 20 sztuk :)
Bardzo dziękuję za szybką odp.Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuń