Niebawem spadnie snieg i tak to minelo lato ;-)))
Ale w kuchni łatwo się rozgrzać np. Zupą gulaszową ! :)
Zapraszam.:)
Składniki:
- 700 g mięsa wołowego (może być też:schab,karkówka,łopatka,pierś z kurczaka)
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
- 300 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- smalec
- 3,5 litra wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 2 łyżeczki mąki
- sól,pieprz,papryka słodka,papryka ostra,ziele angielskie,liść laurowy,majeranek
Mięso umyć i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać , umyć w pokroić w drobną kostkę.
Paprykę umyć , oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.
Pieczarki obrać ,umyć i pokroić w plasterki.
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać , umyć i przecisnać przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy smalec. Wrzucamy mięso. Smażymy ok.10 minut co chwilę mieszając.
W garnku rozgrzewamy trochę smalcu i wrzucamy cebulkę.Smażymy,aż się lekko zeszkli.
Do zeszklonej cebuli dodajemy podsmażone mięso.
Na patelnie z tłuszczem po mięsie wrzucamy pieczarki i chwilkę dusimy.Ale nie rumienimy.
Do garnka dodajemy pieczarki, paprykę i czosnek. Podsmażamy wszystko razem. Następnie wlewamy wodę. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 40 min. Następnie dodajemy resztę przypraw i koncentrat.
Dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości ziemniaków i mięsa.
Do kubka wsypujemy mąkę i wlewamy odrobinę wody. Mieszamy koziołkiem i dodajemy do zupy.
Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za komentarz :))))