piątek, 4 października 2013

Zupa gulaszowa

Już zaczęły się zimne dni..
Niebawem spadnie snieg i tak to minelo lato ;-)))

Ale w kuchni łatwo się rozgrzać np. Zupą gulaszową ! :)
Zapraszam.:)



 Składniki:
  •  700 g mięsa wołowego (może być też:schab,karkówka,łopatka,pierś z       kurczaka)
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone 
  • 300 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • smalec 
  • 3,5 litra wody
  •  2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól,pieprz,papryka słodka,papryka ostra,ziele angielskie,liść laurowy,majeranek  
Przygotowanie:
Mięso umyć i pokroić w kostkę. 
Cebulę obrać , umyć w pokroić w drobną kostkę.
Paprykę umyć , oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.
Pieczarki obrać ,umyć i pokroić w plasterki.
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać , umyć i przecisnać przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy smalec. Wrzucamy mięso. Smażymy ok.10 minut co chwilę mieszając.
W garnku rozgrzewamy trochę smalcu i wrzucamy cebulkę.Smażymy,aż się lekko zeszkli.
Do zeszklonej cebuli dodajemy podsmażone mięso. 
Na patelnie z tłuszczem po mięsie wrzucamy pieczarki i chwilkę dusimy.Ale nie rumienimy.
Do garnka dodajemy pieczarki, paprykę i czosnek. Podsmażamy wszystko razem. Następnie wlewamy wodę. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 40 min. Następnie dodajemy resztę przypraw i koncentrat.
Dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości ziemniaków i mięsa.
Do kubka wsypujemy mąkę i wlewamy odrobinę wody. Mieszamy koziołkiem i dodajemy do zupy.
Podajemy z pieczywem. 






Zastąp słoik pysznym daniem - edycja I

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz :))))