To pyszne ciasto ,które można zrobić z każdymi owocami, świeże lub mrożone :) Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
40 g budyniu śmietankowego
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła lub margaryny
4 jajka
7 lasek rabarbaru
kruszonka:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru
Przygotowanie : Mąkę pszenną ,budyń ,cukier i proszek do pieczenia wymieszać w jednej misce. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem i jajkami. Dodać składniki suche i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Na ciasto układać pokrojony w małe kawałki rabarbar . Masło,mąkę i cukier posiekać nożem, rozsypać na cieście aby powstała kruszonka. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Sprawdzać patyczkiem.
Szpinak podsmażamy na patelni z czosnkiem, studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Do szpinaku dodajemy żółtka i mąkę , mieszamy . W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę, do szpinaku delikatne łyżką dodajemy pianę z białek i mieszamy. Blachę prostokątną(tą z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę szpinakową,rozprowadzamy po całej blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Po upieczeniu przekładamy na ścierkę i zawijamy. Jak rolada wystygnie rozwijamy smarujemy serkiem,układamy łososia i zawijamy ponownie w rolade, Całość owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać powoli twaróg następnie proszek budyniowy i mąkę, chwilę miksować. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Śmietankę ubić mikserem. Do masy serowej wmieszać łyżką delikatnie ubitą pianę z białek i ubitą śmietankę. Formę o wymiarach 31x22 cm wyłożyć na spodzie herbatnikami. Masę serową wlać do formy . Piec w temepraturze 170 stopni przez 60 minut. Po tym czasie sernik zostawić w wyłączonym piekarniku na 30 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Przygotowanie : Czekolade posiekać nożem na małe kawałki.W jednej misce wymieszać składniki suche,w drugiej mokre. W dużej misce wymieszać wszystko razem łyżką . Do papierowych foremek nakładać ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.