wtorek, 27 sierpnia 2013

Domowy ketchup

Polecam Wam zrobienia domowego ketchupu- jest zdrowszy i pyszniejszy :))











Składniki:
  •  1 kg pomidorów
  •  1 cebula
  •  2 ząbki czosnku
  •  mała marchewka
  •  mała pietruszka
  •  40 ml octu winnego ( może być spirytusowy)
  •  50 g cukru
  •  garść świeżej bazyli
  •  sól,pieprz, po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej,pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  •  2 liście laurowe
Przygotowanie :
Pomidory umyć, wyciąć twardą szypułkę. Pokroić na ćwiartki. Wrzucić do garnka.
Cebulę obrać , pokroić w kostkę i dorzucić do pomidorów.
Czosnek obrac i przecisnąć przez praskę.Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Dorzucić do garnka. Dodać garść bazylii i listki laurowe.Dusić ok. 1 godzinę.Listki laurowe wyjąć!!! Następnie zblenderować,dodać ocet, cukier i przyprawy. Próbować i doprawić jeszcze. Ketchup gotować jeszcze pół godzinki.
Następnie przetrzeć przez sito i gotować aż ketchup zgęstnieje. 
Przelać do butelek lub słoiczków. Pasteryzować 6 min. Odstawić do góry dnem do ostygnięcia.  Ketchup wspaniale nadaje sie na kanapki lub jako dodatek do potraw.  Po przetarciu i odparowaniu wyszło mi 1 l ketchupu.

14 komentarzy:

  1. Ja robiłam ostatnio ketchup z jakiegoś przepisu z książki. Nie było w nim marchewki i pietruszki. Wyszedł strasznie wodnisty. Twój jest znacznie gęstszy. Spróbuję na pewno :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukam idealnego przepisu na ketchup, może to będzie Twój ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam ten ketchup wszystkim !:) Mi baaaaaaaaaaaaardzo zasmakował :) Załuje ze tak mało zrobiłam :(

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznieee :)) ale znow nie dodam cukru :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Ketchup jest przepyszny. Zrobiłam odrazu z potrójnej porcji, polecam bo naprawde warto:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ! :))) Bardzo ciesze się,że smakował :) Pozdrawiam i życzę smacznego na całą zimę! :)

      Jeśli mogłabyś to proszę o zdjęcie ketchupu na adres: duusiak@o2.pl :)

      Usuń
  6. Znalazłam ten przepis i myślę, że się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie jestem na końcu i smak jest rewelacyjny. Jako, że lubię bardziej ostre to dodałem całą łyżeczkę ostrej papryki. No po prostu bajka i samo robienie jest banalnie proste. Jeszcze kilkanaście minut i zlewam do słoiczków :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))