Składniki:
- 2 kg dobrej kapusty kiszonej
- 250 g karkówki
- 250 g łopatki
- 100 g boczku wędzonego
- 2 kiełbasy śląskie
- 3 grzybki suszone
- 2 śliwki suszone
- 2 cebule
- 3 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu całego
- smalec do smażenia cebuli i mięsa (ok.100g)
- sól,pieprz,papryka ostra i słodka
Kapustę opłukać, pokroić na mniejsze kawałki.
Wrzucić kapustę do garnka,zalać wodą,aby przykryła kapustę. Zagotować i odlać wodę. Do kapusty wlać ok. 1 szklankę wody. Dodać ziele angielskie,pieprz,liscie laurowe, grzybki i śliwki.
Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać smalec i zeszklić cebulę.Wrzucić do kapusty.
Karkówkę i łopatkę umyć i pokroić w kostkę.
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę.
Na patelni (tej samej,na której była smażona cebula) dodać smalec i smażyć na rumiano : karkówkę,łopatkę,boczek i kiełbasę. Usmażone mięso dorzucić do kapusty z przyprawami . Dusić ok. 1 godzinę. Dodać sól,pieprz i paprykę.
Gotować jeszcze 1 godzinę. Zimny bigos schować do lodówki.
Następnego dnia gotować jeszcze raz 1 godzinę. Bigos jest gotowy :)
Uwielbiam wypasiony bigos,tylko że ja daje wiecej grzybków :-) Pozdrawiam Ewa :)
OdpowiedzUsuńa ja dodaję jeszcze dwie łyżki powideł śliwkowych i szklankę czerwonego wina podczas smażenia mięsa
OdpowiedzUsuńA przecier pomidorowy? :)
OdpowiedzUsuńJa nie dodaje :)
UsuńWspaniały bigos na bogato. Z taką ilością mięsa -piszesz o pieczeni a ja zastanawiam się jak by tak dodał golonkę??
OdpowiedzUsuńGolonka jak najbardziej na tak :)
UsuńOoo takie właśnie bigosu mi się chce!
OdpowiedzUsuńA ja robie bigos w piekarniku
OdpowiedzUsuń