I wyczarowałam taki z jajeczkiem i makaronem :)
Składniki:
- 2 litry wody
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pół selera
- kawałek pora
- 3 grzybki suszone
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżka majeranku
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 kostka bulionowa
- 1 łyżka octu spirytusowego
- sól,pieprz
- dodatkowo :
- 4 jajka ugotowane na twardo
- natka pietruszki
Warzywa obrać i pokroić w małą kostkę. Wrzucamy do garnka i wlewamy 2 litry wody. Dodajemy liście laurowe,ziele angielskie, namoczone grzybki, kostkę bulionową, obrany ząbek czosnku.Gotujemy ok. 20 minut. Następnie dodajemy chrzan i majeranek. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do zupy. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą ,pieprzem i octem. Na koniec dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Podajemy z jajkiem, białą kiełbasą , makaronem lub ziemniakami :)
to ja się piszę i to jak ! uwielbiam, z makaronem nie jadłam, wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńSmacznego zyczę :)
OdpowiedzUsuńpyszności!
OdpowiedzUsuń