Zaczyna się sezon gorących zup ;))
Składniki:
- 3 buraki
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 ziemniaki
- 3 litry wody
- 1 kostka rosołowa
- sól,pieprz do smaku
- koperek
- 2 łyżki śmietany
Do garnka wlać wodę i wrzucić kostkę rosołową. Zagotować.
Buraki,marchew,seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Por pokroić w cienkie paski.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Warzywa wrzucić do bulionu i gotować zupę,aż warzywa będą miękkie.
Przyprawić do smaku. Do szklanki wlać trochę zupy i dodać śmietanę. Wymieszać koziołkiem. Wlać do zupy.
Przed podaniem posypać koperkiem. Smacznego ! ;-)
zupa na samej kostce rosołowej, bez gotowania na mięsie?
OdpowiedzUsuńPamiętaj, że każda zupa smakuje o niebo lepiej jeśli jest gotowana na wywarze mięsnym. Kostki rosołowe opcjonalnie do smaku. Powodzenia w dalszej nauce i odkrywaniu nowych smaków :)
OdpowiedzUsuńJa o tym wiem ;-)
UsuńAle czasami tak na szybko bez mięsa też robię :)
ja tam wrzucam ugotowane dzień wcześniej w rosole mięsko i też jest dobra i smakuje jak ta która się gotuje na bulionie co ugotowanym u mnie w domu zazwyczaj buraczkowa tylko w poniedziałek właśnie :)
OdpowiedzUsuńWszystko byłoby super gdyby nie ta kostka rosołowa... To nie jest kuchnia tylko pójście na łatwiznę. Równie dobrze można byłoby zrobić zupę z torebki. Fuj !!!
OdpowiedzUsuńCzasami dodaje kostkę ,jak robię bez mięsa :) Ty możesz zastąpić kostkę domowym bulionem lub wrzucić kawałek mięsa :)
UsuńJak się aspiruje o bycia kulinarnym blogerem, to trochę wstyd pisać na blogu, że się robi zupę z kostki. Paskudztwo. Ale to tylko moje zdanie,a to Twój blog i Twój autorytet jako osoby, która zna się na gotowaniu. ;)
UsuńCiekawe czy Ty jesz tylko produkty eko ze swojej działki ? :) Myślisz,że w sklepowej marchewce nie ma chemii ?
UsuńCzasami dodawałam kostki, już tego nie robię :)
A mi sie bardzo podoba wariant bezmiesny poniewaz miesa nie jadam wcale a moja dieta jest zroznicowana i bardzo smaczna dlatego ten przepis napewno wyprobuje. :) Nie wszystko musi miec w sobie kawal miecha Zeby dobrze smakowalo.
OdpowiedzUsuń