Składniki:
- 2,5 litra wody
- 2 buraki
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 ziemniaki
- 1 kostka rosołowa
- sól,pieprz do smaku
- pół łyżeczki vegety z koperkiem Podravka
- pół łyżeczki vegety Natur Podravka
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki śmietany
- ugotowane na twardo jajka
Przygotowanie :
Do garnka wlać wodę i wrzucić kostkę rosołową. Zagotować.
Buraki,marchew,seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Por pokroić w plasterki.
Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Koperek posiekać.
Warzywa wrzucić do bulionu i gotować zupę,aż warzywa zmiękną.
Przyprawić do smaku. Do szklanki wlać trochę zupy i dodać śmietanę. Wymieszać. Wlać do zupy. Zupę wlać na talerz i ułożyć przekrojone jajko.
Ciekawa jestem co Ci dało dodanie łyżeczki vegety natur podczas gotowania, oprócz miernych prawdopodobnie profitów od producenta (paczka vegety za free? o ile cokolwiek w ogóle?)? Zamiast tego trzeba było dać dużą pietruszkę, zamiast małej i dwie marchewki, zamiast jednej, większy kawałek por i selera - efekt byłby zdumiewająco smaczniejszy. I ta kostka rosołowa, mniam, nie ma to jak domowe pyszności!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Moja sprawa co wrzucam na blog ;o)
UsuńVegetę używam,bo lubię i nie zmienię tego tylko dlatego ,ze to jest może nie zdrowe. Teraz chemia jest we wszystkim,Ty też ją jesz nie wiedząc o tym :)