czwartek, 4 kwietnia 2013

Domowy Żurek na własnym zakwasie

            Pierwszy raz robiłam własny zakwas na żur ;) Żurek zawsze gotowałam na zakwasie w proszku ;) Powiem szczerze,różnica wielkaaa! :)
Żur na domowym zakwasie jest o wiele pyszniejszy ;) Strasznie się bałam czy żurek się uda,bo taki robiłam pierwszy raz;) Ale gdy mój mąż spróbował, jedną łyżkę... później drugą,trzecią i jadł i jadł ;) Mowię : halo miałes tylko spróbowac, To na świeta! ;)  Smakował mu; ) Ja tez nigdy takiego nie jadłam :) Podaje przepis, przyda się za rok ! :) Chociaz ja napewno zrobię go wczesniej po raz drugi :)
Składniki:
Przygotowanie:
  1. Żeberka,białą kiełbasę i przyprawy włożyć do garnka. Zalac wodą.Gotować około 40 min.
  2. Mięso wyciągamy, czekamy aż wystygnie. Kroimy na kawałki.
  3. Do wywaru dodajemy zakwas, później śmietanę. Mieszamy dokładnie.
  4.  Wrzucamy pokrojone mięso. 
  5.  Na koniec dodajemy majeranek.
  6.  Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo:)
smacznego ! :)         
                         





 

1 komentarz:

  1. Mmm wygląda bardzo apetycznie, żurek na własnym zakwasie jest najlepszy, tylko i wyłącznie taki:) Dzięki za pyszny wpis do mojej akcji :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))