Żur na domowym zakwasie jest o wiele pyszniejszy ;) Strasznie się bałam czy żurek się uda,bo taki robiłam pierwszy raz;) Ale gdy mój mąż spróbował, jedną łyżkę... później drugą,trzecią i jadł i jadł ;) Mowię : halo miałes tylko spróbowac, To na świeta! ;) Smakował mu; ) Ja tez nigdy takiego nie jadłam :) Podaje przepis, przyda się za rok ! :) Chociaz ja napewno zrobię go wczesniej po raz drugi :)
Składniki:
- ok. 3 litry wody
- 4 białe kiełbasy
- 4 żeberka z kością
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskie
- 3 ząbki czosnku
- pieprz,sól
- majeranek
- 1 litr domowego zakwasu na żurek ( kliknij po przepis)
- 200 ml śmietany
- jajka
- Żeberka,białą kiełbasę i przyprawy włożyć do garnka. Zalac wodą.Gotować około 40 min.
- Mięso wyciągamy, czekamy aż wystygnie. Kroimy na kawałki.
- Do wywaru dodajemy zakwas, później śmietanę. Mieszamy dokładnie.
- Wrzucamy pokrojone mięso.
- Na koniec dodajemy majeranek.
- Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo:)
Mmm wygląda bardzo apetycznie, żurek na własnym zakwasie jest najlepszy, tylko i wyłącznie taki:) Dzięki za pyszny wpis do mojej akcji :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWłaśnie się gotuje będzie na jutrzejszy obiad :)
OdpowiedzUsuń