czwartek, 20 listopada 2014

Domowa mielonka w słoiku






Składniki:
0,5 łopatki
0,5 kg boczku
4 ząbki czosnku
5 łyżek wody
sól i pieprz
papryka słodka

Przygotowanie :
Łopatkę i boczek pokroić w większą kostkę,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawić. Odstawić na noc do lodówki.  Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać wodę i przyprawić jeszcze do smaku. Dokładnie wyrobić masę mięsną. Mięsem wypełnić czyste słoiki, nie do pełna. Do garnka wlać wodę i wlożyć słoiki z mięsem. Gotować godzinę. Odstawić do wystygnięcia i znowu gotować godzinę. Słoiki odstawić do góry dnem,gdy wystygną schować do lodówki.

2 komentarze:

Dziękuje za komentarz :))))