Szczawiowa to moja ulubiona wiosenna zupa :)
Taką szybką często robiła babcia :)
Składniki:
2 litry wody
1 kostka rosołowa
1 pęczek szczawiu
2 łyżki śmietany
2 jajka
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Szczaw przebieramy i kroimy w paski, i podsmażamy na maśle.
Wodę zagotować z kostką rosołową. Wrzucić szczaw. Gotować. Do szklanki wlać trochę zupy i wymieszać ze śmietaną. Do gotującej się zupy wlewać powoli ciągle mieszają roztrzepane jajka.Wyłączyć kuchenkę i wlać śmietanę. Zamieszać.
Jak chcę mieć szybką szczawiową, to wyciągam z zamrażalnika ugotowany wcześniej bulion. Dziewczyno, pozbądź się tych kostek i przestań się truć. W życiu są lepsze smaki niż vegeta i rosołowe kostki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Co się tak uczepiłaś tych kostek ?:) Ja nie mam w zamrażalniku wcześniej ugotowanego bulionu:) Jak już pisałam, już kostek nie używam :)
UsuńPodejrzewam ,ze też trujesz się chemią,która jest w sklepowych warzywach i innych produktach :)