piątek, 15 lutego 2013

Schabowy w ziemniaczanej panierce






                                 Ten wspaniały przepis znalazlam u Cukiereczka :)
             http://gotujzcukiereczkiem.blogspot.com/2013/02/schabowy-w-panierce-ziemniaczanej.html                   

      Składniki:
  •  3 plastry schabu
  •  3 ziemniaki średniej wielkości
  •  1 jajko
  •  4 łyżki mąki
  •  natka pietruszki,koperek
  • sol,pieprz,przyprawa do mies
Przygotowanie:
Mięso płuczemy i osuszamy. Rozbijamy na cienkie kotlety,przyprawiamy.
Panierka: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach,dodajemy mąkę,jajko,natkę i koperek. Mieszamy dokładnie i doprawiamy solą i pieprzem.
Kotlety panierujemy w przygotowanej panierce i wkładamy na rozgrzany olej. Smazymy na zloty kolor z obu stron na małym ogniu. Poźniej wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy okolo 20 min,zeby mieso się dopieklo :)
I gotowe :o)    

9 komentarzy:

  1. nie próbowałam jeszcze takiego sposobu..a wyglądają pysznnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł :) Kiedyś robiłam podobne, ale w jajecznej koszulce.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam takie, ale ziemniaki ścierałam na tarce o drobnych oczkach.

    OdpowiedzUsuń
  4. tak,mysle ze na drobnych oczkach bedzie lepiej, nastepnym razem tez tak zrobie;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis! muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))