Święta tuż,tuż ;)
Czas za zakwas :)
Mój pierwszy zakwas na żur,zobaczymy co z tego będzie ;)
Ale warto próbowac:))))
Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) mąki żytniej razowej
- 1 litr wody przgotowaniej (letniej -nie gorąca!)
- 3 ząbki czosnku
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
Przygotowanie :
Ząbki czosnku obrać,lekko zmiażdzyć i naciąć. Do naczynia wsypać mąkę i wlać wodę ( wymieszać koziołkiem). Dodać czosnek,ziele angielskie,liscie laurowe i ziarenka pieprzu, wymieszać dokładnie. Przykryć spodkiem(NIE ZAKRĘCAĆ) ,zeby powietrze dochodziło, nakryć ściereczką. Odstawiamy na 4-5 dni. Po tym czasie zakwas powinien być gotowy.
Wymieszać i dodać do żurku :)
Można schować do lodówki,na drugi raz ;))
Rzeżucha w skorupkach - super pomysl :)
Na pewno warto próbować :) Najlepszy zakwas jest domowej roboty :)
OdpowiedzUsuńWszystko najlepsze co domowe ;))
Usuńteż w tym roku robię pierwszy zakwas na żur ;) jestem ciekawa efektu... ;)
OdpowiedzUsuńI jak miewa się zakwas? ja jeszcze się nie odważyłam....może za rok... tak myślę, że za rok się odważę.
OdpowiedzUsuńA dobrze, a szczerze powiem,bałam sie, ze sie nie uda:) Ale jest dobrze:)
OdpowiedzUsuńZrob :) Mozesz zrobić teraz:) Nie musi być to na świeta:)
U nas żurek je się znacznie częściej:)
Ja jeszcze nie robiłam, trzeba będzie któregoś dnia zakasać rękawy i zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń