czwartek, 22 sierpnia 2013

Ogóreczki w zalewie musztardowo-ketchupowej

Wczoraj byłam w Lidlu i mój Sławuś wypatrzył pieczątkę ;)))
i tak powstało to cudeńko :


A teraz ogóreczki ! (  w tym roku szaleje z przetworami :D )




Składniki:
  •  ok. 25 sztuk małych ogórków
  •  2 średnie młode marchewki
  •  1 ząbek czosnku
  •               Zalewa:
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki ketchupu 
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

Przygotowanie:
Ogórki umyć i obrać i przekroić na pół. Marchew obrać pokroić w słupki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Do każdego słoik układać :kilka słupków marchewki, kilka plastrów czosnku i ogórki . Składniki na zalewę zagotować. Zalewą zalać ogórki.  Słoiki pasteryzować w garnku wyścielonym ścierką,zalane wodą 3/4. Pasteryzować ok. 8 minut. 
Odstawić do wystygnięcia do góry dnem.
mi wyszło 5 słoików po 500 ml :) 

2 komentarze:

  1. Czy w zalewie nie powinno być soli i cukru ? Zdobiłam według przepisu i ogórki wyszły bez smaku.
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinno być, nie wiem dlaczego takie wyszły:(
      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuje za komentarz :))))