i tak powstało to cudeńko :
A teraz ogóreczki ! ( w tym roku szaleje z przetworami :D )
Składniki:
- ok. 25 sztuk małych ogórków
- 2 średnie młode marchewki
- 1 ząbek czosnku
- Zalewa:
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowanie:
Ogórki umyć i obrać i przekroić na pół. Marchew obrać pokroić w słupki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Do każdego słoik układać :kilka słupków marchewki, kilka plastrów czosnku i ogórki . Składniki na zalewę zagotować. Zalewą zalać ogórki. Słoiki pasteryzować w garnku wyścielonym ścierką,zalane wodą 3/4. Pasteryzować ok. 8 minut.
Odstawić do wystygnięcia do góry dnem.
mi wyszło 5 słoików po 500 ml :)
Czy w zalewie nie powinno być soli i cukru ? Zdobiłam według przepisu i ogórki wyszły bez smaku.
OdpowiedzUsuńEwa
Nie powinno być, nie wiem dlaczego takie wyszły:(
UsuńPozdrawiam