Składniki:
klopsy:
- 250 g mięsa mielonego
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej + do obtoczenia
- sól i pieprz
- olej
sos:
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- pół kostki rosołowej
- 2 łyżeczki mąki
- 1 łyżka śmietany
- sól i pieprz
- olej
Mięso wymieszać z jajkiem,bułką tartą ,przeciśniętym ząbkiem czosnku i przyprawić. Dobrze wyrobić masę. Formować kulki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
W rondelku rozgrzać olej,podsmażyć obrana i pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.
Zalać wodą ,aby przykryć cebulę i pieczarki. Dodać pół kostki rosołowej. Wrzucić klopsy i dusić około 15 minut.
Do kubka wlać odrobinę sosu,dodać mąkę i śmietanę i wymieszać drewnianą gwiazdką. Dolać do sosu i chwilę gotować. Przyprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za komentarz :))))