wtorek, 1 lipca 2014

Klopsiki w sosie pieczarkowo-cebulowym

Pyszne danie obiadowe :-)  Coś innego niż zwykły mielony ;-)


Składniki:
klopsy:
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej + do obtoczenia
  • sól i pieprz
  • olej

sos:
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • pół kostki rosołowej
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • sól i pieprz
  • olej
Przygotowanie:
Mięso wymieszać z jajkiem,bułką tartą ,przeciśniętym ząbkiem czosnku i przyprawić. Dobrze wyrobić masę. Formować kulki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
W rondelku rozgrzać olej,podsmażyć obrana i pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.
Zalać wodą ,aby przykryć cebulę i pieczarki. Dodać pół kostki rosołowej. Wrzucić klopsy i dusić około 15 minut.
Do kubka wlać odrobinę sosu,dodać mąkę i śmietanę i wymieszać drewnianą gwiazdką.  Dolać do sosu i chwilę gotować. Przyprawić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz :))))