Babeczki to łatwy sposób na szybką przekaskę do kawy ;) Każdy sobie z nimi poradzi :)
Składniki na około 12 babeczek: Suche:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 3 łodygi rabarbaru
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki pszennej
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej misce składniki mokre.
Połączyć wszystko razem.
Rabarbar pokroić w paski.
Składniki na kruszonkę wymieszać razem.
W formy do babeczek nakładać ciasto na 3/4 wysokości na wierzch układać rabarbar i posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Pyszne babeczki :) Bardzo lubię takie wypieki :)
OdpowiedzUsuń