poniedziałek, 15 maja 2017

Babeczki z rabarbarem i kruszonką




Babeczki to łatwy sposób na szybką przekaskę do kawy ;) Każdy sobie z nimi poradzi :) 



 Składniki na około 12 babeczek:  Suche: 
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mokre:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
owoce:
  • 3 łodygi rabarbaru
kruszonka:
  • 50 g masła 
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
Przygotowanie :
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej misce składniki mokre.
Połączyć wszystko razem. 
Rabarbar pokroić w paski. 
Składniki na kruszonkę wymieszać razem.
W formy do babeczek nakładać ciasto na 3/4 wysokości na wierzch układać rabarbar i posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz :))))