niedziela, 10 lutego 2013

Tradycyjne gołąbki

...Pieczone w piekarniku ;-)
Klasyka na polskim stole ! :)


Gołąbki lubi raczej każdy. 

                                            

         Składniki :
  •  Głowka kapusty białej lub włoskiej ( ja wole z włoskiej,ale akurat miałam biała)
  •  0.5 kg mięsa mielonego
  •  torebka ryżu ( 100 g)
  •  koperek,pietruszka
  • jajko
  • vegeta,sol,pieprz 
          Sos:
  •   szklanka bulionu
  •   3 łyżeczki koncentratu
  •  łyżeczka mąki
  •  2 łyżeczki śmietany








                                                         


 Przygotowanie :
 Farsz :
Mięso wkładamy do miski. 
Ryż gotujemy w osolonej wodzie 15 min.  
Koperek i pietruszkę siekamy drobniutko. 
Do miski z mięsem wrzucamy ryż,koperek,pietruszkę,jajko oraz przyprawy.
Wszystko dokładnie mieszamy. 
Kapusta:
Z kapusty wykrawamy głąb.
Wrzucamy ją do garnka z gorącą wodą i gotujemy okolo 14 min. Po 7 minutach odwaracamy na druga strone. ( w zależności od kapusty, włoską okolo 4-5 min na jedna strone.) 
Wyciągamy z wody.
Zciągamy liście.
Na środek liscia nakładamy farsz,lekko rozsmarowujemy.
Zwijamy : najpierw boki,poźniej w rulon.
Gołąbki wsadzamy do garnka,zalewamy wodą i gotujemy okolo 15 min.
Wyciągamy z wody.
W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie liscie kapusty.
Na nich układamy gołąbki.
Pieczemy okolo 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.
Sos pomidorowy:
Szklankę bulionu gotujemy,dodajemy koncentrat.
Do kubka wlewamy troszke wody,dodajemy mąkę i mieszamy.
Wlewamy do sosu i gotujemy chwile,na koniec dodajemy smietane i gotowe :)


Fakt,gołąbki są trochę pracochłonnym daniem, ale jakie pyszne ! ;-) 
W sumie to aż tyle czasu nie zajmują. Namawiam jednak do zrobienia ich ponieważ sa pyszne :)   







 

8 komentarzy:

  1. świetne, nigdy tak nie piekłam, zawsze w naczyniu razem wszystkie się dusiły... :) extra strawa, kapusta musi być wyśmienita

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja niedawno robiłam gołąbki bez zawijania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez są dobre, ale jednak takie tradycyjne jalepsze;))

      Usuń
  3. Rozne przepisy studiowalem i probowalem, ale jajka nie bylo w zadnym. Po co je tam dajesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widocznie mało tych przepisów studiowałes ;-)))
      Dodaje ,bo taki przepis mam od zawsze :) !
      Znam dużo przepisów na gołąbki , w których jest jajko :)

      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))