Klasyka na polskim stole ! :)
Gołąbki lubi raczej każdy.
Składniki :
- Głowka kapusty białej lub włoskiej ( ja wole z włoskiej,ale akurat miałam biała)
- 0.5 kg mięsa mielonego
- torebka ryżu ( 100 g)
- koperek,pietruszka
- jajko
- vegeta,sol,pieprz
- szklanka bulionu
- 3 łyżeczki koncentratu
- łyżeczka mąki
- 2 łyżeczki śmietany
Przygotowanie :
Farsz :
Mięso wkładamy do miski.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie 15 min.
Koperek i pietruszkę siekamy drobniutko.
Do miski z mięsem wrzucamy ryż,koperek,pietruszkę,jajko oraz przyprawy.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Kapusta:
Z kapusty wykrawamy głąb.
Wrzucamy ją do garnka z gorącą wodą i gotujemy okolo 14 min. Po 7 minutach odwaracamy na druga strone. ( w zależności od kapusty, włoską okolo 4-5 min na jedna strone.)
Wyciągamy z wody.
Zciągamy liście.
Na środek liscia nakładamy farsz,lekko rozsmarowujemy.
Zwijamy : najpierw boki,poźniej w rulon.
Gołąbki wsadzamy do garnka,zalewamy wodą i gotujemy okolo 15 min.
Wyciągamy z wody.
W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie liscie kapusty.
Na nich układamy gołąbki.
Pieczemy okolo 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.
Sos pomidorowy:
Szklankę bulionu gotujemy,dodajemy koncentrat.
Do kubka wlewamy troszke wody,dodajemy mąkę i mieszamy.
Wlewamy do sosu i gotujemy chwile,na koniec dodajemy smietane i gotowe :)
Fakt,gołąbki są trochę pracochłonnym daniem, ale jakie pyszne ! ;-)
W sumie to aż tyle czasu nie zajmują. Namawiam jednak do zrobienia ich ponieważ sa pyszne :)
świetne, nigdy tak nie piekłam, zawsze w naczyniu razem wszystkie się dusiły... :) extra strawa, kapusta musi być wyśmienita
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
UsuńA ja niedawno robiłam gołąbki bez zawijania :)
OdpowiedzUsuńTez są dobre, ale jednak takie tradycyjne jalepsze;))
UsuńRozne przepisy studiowalem i probowalem, ale jajka nie bylo w zadnym. Po co je tam dajesz?
OdpowiedzUsuńWidocznie mało tych przepisów studiowałes ;-)))
UsuńDodaje ,bo taki przepis mam od zawsze :) !
Znam dużo przepisów na gołąbki , w których jest jajko :)
Pozdrawiam
Po co dajesz do nich jajko?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń