piątek, 29 marca 2013

Wielkanoc :)


                               
Zacznę od tego,że nigdy nie widziałam takiej pogody w Wielkanoc.. Dziś już piątek a u mnie sypie śnieg i to mocno :?
Ale co tam, w domu gorąco:) Galareta się gotuję,Karkówka  juz w lodówce napeklowana:) Jutro od rana zabieram się za gotowanie,moze nie całkiem tradycyjnie,ponieważ robię to co bedą jedli domownicy ;) Bo po co zrobić i wyrzucic? :o  Na moim stole pojawią się :
Kotlety z jajem
Galaretka drobiowa
Kotlety mielone
Sałatka z makaronem i szynką
Sos tatarski
Żurek na białej kiełbasie z jajkiem
Pieczona biała kiełbasa
Jajka faszerowane na ciepło
Karkówka pieczona
Jajka faszerowane pastą jajeczną
Sałatka wiosenna 
Kotlety z serem 
I pewnie jutro podczas gotowanie coś jeszcze wymyśle :))
Dziś wieczorem malowanie jajek :) Głowa mnie boli od tej pogody,ale jutro całodzienny pobyt w kuchni doda mi energii i poprawi humor :)
Szykowania od groma a bedzię wyglądało to tak : Święta,świeta i po świętach ;)
Ale coż taka to nasza tradycja :)
Życzę wszystkim wszystkiego dobrego, dużo humoru, ciepła, zdrowym ,wesołych i rodzinnych Świat Wielkanocnych ! :)
Oraz oczywiście smacznych potraw na stole :)
 



 Wielkanoc jest najstarszym i najważniejszym świętem chrześcijańskim, upamiętniającym zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Jest świętem ruchomym, obchodzi się je w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca (między 21 marca a 25 kwietnia). Poprzedzający ją tydzień, w czasie którego Kościół i wierni wspominają najważniejsze dla wiary chrześcijańskiej wydarzenia, nazywany jest Wielkim Tygodniem. Święta Wielkanocne w Polsce są niezwykle barwne, towarzyszy im radość po niegdyś ściśle przestrzeganym poście, wiele religijnych i ludowych obrzędów.
                                                                     




 
 Świąteczne porządki
Jedną z form przygotowań do Wielkanocy jest robienie porządków. I to nie tylko po to, żeby mieszkanie lśniło czystością. Świąteczne porządki  należą  do tradycji, symbolizują bowiem usuwanie śladów zimy, a jednocześnie zła i chorób z naszych domów i oczekiwanie na wiosnę.



 Śniadanie wielkanocne
W Wielką Niedzielę po rezurekcji rodzina zasiada do świątecznego śniadania. Uroczysty stół przykryty jest białym obrusem, udekorowany pisankami, kurczaczkami, baziami czy świeżymi kwiatami, które wprowadzają wiosenny nastrój. Na „honorowym” miejscu stoi koszyczek ze święconką. Śniadanie wielkanocne rozpoczyna się od dzielenia się poświęconym jajkiem, co podobne jest w swej formie i symbolice do bożonarodzeniowego łamania się opłatkiem. Tego uroczystego poranka najpierw spożywa się pokarmy, które zostały poświęcone poprzedniego dnia. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żuru, mięs, wędlin, pasztetów, faszerowanych jajek, a na deser drożdżowej babki i mazurków. Dzieci uwielbiają  czekoladowe zajączki, kurczaczki i baranki.


Wielkanocna Palma
Wielki Tydzień zaczyna się Niedzielą Palmową. W kościołach święci się palemki – rózgi wierzbowe, gałązki bukszpanu, malin, porzeczek, ozdobione kwiatkami, mchem, ziołami, kolorowymi piórkami. Symboliczne uderzenie domowników palemką zapewnia im szczęście przez cały rok. Palmy zatknięte za obraz lub włożone do wazonów chronią dom przed nieszczęściem i złośliwością sąsiadów.



 Święconka
Wielka Sobota jest dniem radosnego oczekiwania. Tego dnia przygotowuje się święconkę, ozdobny koszyczek z jedzeniem, który święcimy w kościele. Nie może w nim zabraknąć jajek, które są symbolem  narodzenia i nowego życia, baranka z cukru symbolizującego umęczonego Chrystusa, chleba, soli, wędliny, chrzanu, świątecznego ciasta. Święconkę spożywa się następnego dnia po rezurekcji.

 Pisanki
Jaja, królujące na wielkanocnym stole, są symbolem życia i odrodzenia. Pięknie zdobione od wieków dekorują polskie stoły podczas świąt wielkanocnych.  Wprawdzie przez lata sposoby barwienia i dekorowania jaj zmieniły się, ale tradycja pozostała.  W czasie świąt pisankami obdarowuje się rodzinę i przyjaciół, co ma im zapewnić zdrowie, siłę oraz powodzenie w sprawach sercowych.


 Lany Poniedziałek
Lany Poniedziałek, Śmigus-dyngus przypada w drugi dzień świąt, zwanym Poniedziałkiem Wielkanocnym. To zabawa, która polega na polewaniu wodą bliskich, a nawet nieznajomych osób. Tradycja ta nawiązuje do dawnych praktyk pogańskich, łączących się z symbolicznym budzeniem się przyrody do życia, wiosennym oczyszczaniem z brudu i chorób. Zmoczone tego dnia panny miały większe szanse na zamążpójście.
Do dziś zwyczaj kropienia wodą święconą pól w poniedziałkowy ranek przez gospodarzy jest spotykany we wsiach na południu Polski. Wciąż żywe jest również robienie psikusów sąsiadom, takie jak zamienianie bram, umieszczanie na dachach narzędzi rolniczych, chowanie wiader na wodę.


 Potrawy wielkanocne
Polska tradycja związana z potrawami wielkanocnymi jest bardzo bogata. Do dań, które muszą znaleźć się na świątecznym stole należą: żurek, barszcz biały, kiełbasa, pasztet, pieczenie, sałatki, jajka, mazurki, baby, serniki
.
Źródło

Wesołych Świąt życzy Dusia!!! :))

14 komentarzy:

  1. Dziękuję za życzenia i również życzę smacznych, pogodnych i ciepłych Świat!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne jajeczka i jaka rzeżucha !!!!!!! Rewelacja !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję i Tobie również wesołych świąt :) piękna króliczkowa kolekcja zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wzajemnie :) I u mnie rzeżucha już wyrosła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję bardzo za życzenia i też życzę wesołego Alleluja!!!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę, że tak jak ja zrobiłaś jajeczka faszerowane:) Tobie też Dusio życzę Radosnych i Smacznych Swiąt Wielkanocnych:)

    OdpowiedzUsuń
  7. słodkie króliczki :D ściskam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))