Składniki:
- pół kg kapusty kiszonej
- 4 małe ziemniaki
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 2-3 kiełbasy lub mięso z kurczaka
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pieprz ,vegeta do smaku,papryka słodka i ostra
Do garnka wlewamy wodę ,wrzucamy mięso lub kiełbasę,liść laurowy i ziele angielskie.
Marchew,pietruszkę i seler obieramy i zcieramy na tarce o dużych oczkach.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Kapustę kiszoną opłukujemy wodą kroimy na mniejsze kawałki.
Do garnka wrzucamy starte warzywa i pokrojone ziemniaki i cebulę.Gotujemy.
Mięso lub kiełbasę wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Gdy warzywa będą miękkie ,wrzucamy kapustę kiszoną.
Gotujemy ok. 30 minut.
Dodajemy koncentrat. Doprawiamy do smaku.
I gotujemy jeszcze chwilkę.
uwielbiam taki kapuśniak w sam raz na listopadową słotę! mniam! :)
OdpowiedzUsuńRacja:)
UsuńPozdraiwam