wtorek, 26 listopada 2013

Makaronowy garnek

Dziś przekazuje Wam przepis na pyszne danie jednogarnkowe :)

Przypominam o konkursie : szczegóły :)

 Składniki:
  •  100 g makaronu RIGATONI Tesco
  •  250 g mięsa mielonego
  •  1 cebula
  •  10 pieczarek
  •  1 puszka pomidorów
  •  3 łyżki koncentratu pomidorowego Tesco
  •  1 litr wody
  •  3 łyżki mąki + do obtoczenia pulpetów
  •  1 jajko
  •  1 łyżka bułki tartej
  •  1 łyżka oleju
  •  garść świeżej bazyli
  •  Przyprawy: sól,pieprz,2 łyżki ziół prowansalskich,1 łyżeczka vegety  
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie,odcedzić.
Mięso przyprawić solą i pieprzem,wymieszać z jajkiem i bułką tartą. 
Formować małe pulpeciki i obtoczyć je w mące.
W garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę vegety. 
Pomidory z puszki zmiksować z bazylią na krem.
Zmiksowane pomidory wlać do garnka. Do gotującego się sosu wrzucić pulpety.
Następnie dodać koncentrat,sól , pieprz i zioła prowansalskie.
Do kubka wsypać mąkę i wymieszać koziołkiem z zimną wodą.
Cebulę i pieczarki obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej,zeszklić cebulkę a następnie podsmażyć pieczarki.
Cebulę i pieczarki wrzucić do sosu. Do sosu dodać mąkę rozrobioną z wodą i gotować jeszcze 10 minut.
Ugotowany makaron wrzucić do sosu i wymieszać ,aby makaron połączył się z sosem. Gotować jeszcze 5 minut.
Przełożyć na talerz i udekorować bazylią.
Do sosu można wrzucić surowy makaron, przed dodaniem mąki( będzie szybciej :D ) i gotować ok.15 minut.








 

6 komentarzy:

  1. Pochłonęłabym taki talerz makaronu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie do końca jednogarnkowe danie to nie jest bo już używasz dwóch żeby ugotować makaron :) Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja gotowałam ale można wrzucić surowy makaron do sosu i też się ugotuje :)

      Usuń
  3. szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))