Przypominam o konkursie : szczegóły :)
Składniki:
- 100 g makaronu RIGATONI Tesco
- 250 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 10 pieczarek
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego Tesco
- 1 litr wody
- 3 łyżki mąki + do obtoczenia pulpetów
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka oleju
- garść świeżej bazyli
- Przyprawy: sól,pieprz,2 łyżki ziół prowansalskich,1 łyżeczka vegety
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie,odcedzić.
Mięso przyprawić solą i pieprzem,wymieszać z jajkiem i bułką tartą.
Formować małe pulpeciki i obtoczyć je w mące.
W garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę vegety.
Pomidory z puszki zmiksować z bazylią na krem.
Zmiksowane pomidory wlać do garnka. Do gotującego się sosu wrzucić pulpety.
Następnie dodać koncentrat,sól , pieprz i zioła prowansalskie.
Do kubka wsypać mąkę i wymieszać koziołkiem z zimną wodą.
Cebulę i pieczarki obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej,zeszklić cebulkę a następnie podsmażyć pieczarki.
Cebulę i pieczarki wrzucić do sosu. Do sosu dodać mąkę rozrobioną z wodą i gotować jeszcze 10 minut.
Ugotowany makaron wrzucić do sosu i wymieszać ,aby makaron połączył się z sosem. Gotować jeszcze 5 minut.
Przełożyć na talerz i udekorować bazylią.
Do sosu można wrzucić surowy makaron, przed dodaniem mąki( będzie szybciej :D ) i gotować ok.15 minut.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńaż się jeść chce:)
OdpowiedzUsuńPochłonęłabym taki talerz makaronu ;)
OdpowiedzUsuńtakie do końca jednogarnkowe danie to nie jest bo już używasz dwóch żeby ugotować makaron :) Aga
OdpowiedzUsuńTak, ja gotowałam ale można wrzucić surowy makaron do sosu i też się ugotuje :)
Usuńszybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuń