piątek, 20 grudnia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami

Znowu wigilijne danie :) Pyszne pierożki z kapustą i grzybami:)




Składniki:
  Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki CIEPŁEJ wody
  • 1 łyżka oleju
  •  szczypta soli
   Farsz:  
  •  500g kapusty kiszonej
  •  50 g grzybów suszonych
  •  1 cebule
  •  liść laurowy 
  •  ziele angielskie
  •  sól,pieprz,papryka słodka
  •  olej 
Przygotowanie :

 
Mąkę wymieszać z solą,jajkiem i olejem. Następnie dolewać powoli ciepłej wody. I wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.Wyrobione ciasto włożyć do woreczka foliowego i odstawić na 20 min.


Grzybki namoczyć w wodzie na noc. W tej samej wodzie ugotować do miękkości.
Kapustę opłukać,odcisnąć i pokroić. Wrzucić do garnka zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie.Gotować do miękkości. Przyprawić. Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na odrobinie oleju i dodać do kapusty. 
Grzybki pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty. Wymieszać. 


Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka. Na każde koło nakładać farsz i zlepiać.
Pierogi gotować w osolonej wodzie ,  5 minut od wypłynięcia.

Najlepiej smakują odsmażane.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz :))))