Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki CIEPŁEJ wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 500g kapusty kiszonej
- 50 g grzybów suszonych
- 1 cebule
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól,pieprz,papryka słodka
- olej
Mąkę wymieszać z solą,jajkiem i olejem. Następnie dolewać powoli ciepłej wody. I wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.Wyrobione ciasto włożyć do woreczka foliowego i odstawić na 20 min.
Grzybki namoczyć w wodzie na noc. W tej samej wodzie ugotować do miękkości.
Kapustę opłukać,odcisnąć i pokroić. Wrzucić do garnka zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie.Gotować do miękkości. Przyprawić. Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na odrobinie oleju i dodać do kapusty.
Grzybki pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty. Wymieszać.
Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka. Na każde koło nakładać farsz i zlepiać.
Pierogi gotować w osolonej wodzie , 5 minut od wypłynięcia.
Najlepiej smakują odsmażane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za komentarz :))))