wtorek, 7 stycznia 2014

Udo z indyka pieczone w rękawie

Zamiast kurczaka na świąteczny stół,polecam udo z indyka :)







 Składniki:
  •   1 udo z indyka( ok.700 g)
  •   4 łyżki oleju
  •   3 łyżki przyprawy do mięs delicat
  •   1 łyżeczka curry
  •   1 łyżeczka papryki słodkiej
  •   2 ząbków czosnku
  •   pół łyżeczki pieprzu
  •   1 łyżeczka przyprawy do kurczaka ziołowej
  •   sól ziołowa
  dodatkowo: 
  •  1 rękaw foliowy do pieczenia
Przygotowanie:
Udo umyć i osuszyć.
Do miseczki wlać olej i wsypać wszystkie przyprawy. Wymieszać dokładnie.
Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Przyprawami natrzeć udo. W udzie zrobić dziury i włożyć plastry czosnku.
Odstawić na noc do lodówki.
Udo włożyć do rękawa i zamknąć.
Położyć na naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny. Po godzinie pieczenia udo wyjąć z rękawa,ułożyć w naczyniu i  z powrotem włożyć do piekarnika.
Pokroić na kawałki i podawać z ulubioną surówką i ziemniakami. 
Można też pokroić na kanapki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz :))))