sobota, 22 lutego 2014

Pierogi z ziemniakami

Dziś klasyka polska - pierogi z ziemniakami i cebulką :)









Składniki:
 ciasto :
  •  1,5 szklanki mąki pszennej+do podsypania
  •  0,5 szklanki ciepłej wody
  •  szczypta soli

 farsz:
  •  5 średnich ziemniaków 
  •  2 cebule
  •  sól,pieprz
  •  1 łyżeczka vegety
  •   olej do smażenia
Przygotowanie:
Farsz:
Ziemniaki ugotować ( najlepiej dzień wcześniej). Utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wymieszać z cebulą i przyprawić.
Ciasto :
Mąkę przesiać na blat. Zrobić dziurkę i wlewać powoli ciepłą wodę. Dodać szczyptę soli. I zagniatać ciasto ok 10 minut,aż będzie gładkie.
Ciasto rozwałkować cienko. Wyciąć koła, nakładać łyżkę farszu i zlepiać.
Na gotującą się wodę wrzucać pierogi i gotować około 5 minut od wypłynięcia.

 
 

1 komentarz:

Dziękuje za komentarz :))))