czwartek, 14 sierpnia 2014

Ogórki kiszone na zupę

 Lubicie zupę ogórkową ?:o) Ja uwielbiam :) Teraz zimą wyciągnę tylko słoik ze startymi kiszonymi ogórkami i raz dwa zupka gotowa :) 

 Składniki:
  • 1 kg ogórków 
  • 1 łyżka soli
  • 1 główka czosnku
  • koper
Przygotowanie :
Ogórki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte ogórki zasypać solą i zamieszać w misce i odstawić na około 10 minut aż powstanie woda. Do słoika włożyć ząbek czosnku i gałązkę kopru.  Starte ogórki razem z powstałą wodą nakładać do słoików. Zakręcić i odstawić do kiszenia.


2 komentarze:

  1. Też tak robię,tylko czosnku mniej daję.A zupa trochę inaczej smakuje,niż ta na całych ścieranych tuż przed włożeniem do zupy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też tak robię tylko jeszcze dodaję trochę korzenia chrzanu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))