sobota, 16 sierpnia 2014

Gołąbki bez zawijania z cukinią i serem

Pyszne danie obiadowe:) syte i smaczne:) Dodatek żółtego sera dodaje bardzo fajnego smaku:)






Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu
  • ćwiartka kapusty
  • pół cukinii
  • 50 g sera żółtego
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól,pieprz,przyprawa do mięs,vegeta
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
sos :
 
  • 400 g pomidorów z puszki
  •  3 łyżki koncentratu
  •  1 litr wody
  •  2,5 łyżki mąki
  •  1 łyżka śmietany
  •  sól,pieprz
  •  odrobina cukru
  •  vegeta 
Przygotowanie :
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Wystudzić. Mięso wymieszać z ryżem,posiekaną kapustą,startą na tarce o dużych oczkach cukinią i startym serem żółtym. Dodać jajko,bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrobić masę. Formować kotlety i obtaczać w mące. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron na rumiano. 


Do garnka włożyć pomidory. Dodać wodę,koncentrat i przyprawy. Zmiksować całość blenderem. Zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną. Wlać do sosu. Gotować 5 minut.  
Usmażone kotlety włożyć do sosu i dusić ok.30 min.

3 komentarze:

  1. Tez takie robię i wszyscy je sobie chwalą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A tak w ogóle dobrze, że je zobaczyłam u Ciebie, bo mam w domu olbrzymią kapustę włoską i miałam zamiar robić jutro tradycyjne gołąbki, a tak mi się nie chciało do tego zabierać. Zrobię więc te bez zawijania, będzie szybciej i równie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie. Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))