Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 100 g ryżu
- ćwiartka kapusty
- pół cukinii
- 50 g sera żółtego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól,pieprz,przyprawa do mięs,vegeta
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
- 400 g pomidorów z puszki
- 3 łyżki koncentratu
- 1 litr wody
- 2,5 łyżki mąki
- 1 łyżka śmietany
- sól,pieprz
- odrobina cukru
- vegeta
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Wystudzić. Mięso wymieszać z ryżem,posiekaną kapustą,startą na tarce o dużych oczkach cukinią i startym serem żółtym. Dodać jajko,bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrobić masę. Formować kotlety i obtaczać w mące. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron na rumiano.
Do garnka włożyć pomidory. Dodać wodę,koncentrat i przyprawy. Zmiksować całość blenderem. Zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną. Wlać do sosu. Gotować 5 minut.
Usmażone kotlety włożyć do sosu i dusić ok.30 min.
Tez takie robię i wszyscy je sobie chwalą:)
OdpowiedzUsuńA tak w ogóle dobrze, że je zobaczyłam u Ciebie, bo mam w domu olbrzymią kapustę włoską i miałam zamiar robić jutro tradycyjne gołąbki, a tak mi się nie chciało do tego zabierać. Zrobię więc te bez zawijania, będzie szybciej i równie pysznie!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie. Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuń