poniedziałek, 19 czerwca 2017

Kruche ciasto z rabararem i bezą


Lato... Czyli wykorzystujemy w kuchni wszystkie pyszne warzywa i owoce,które rosną na ogrodzie :) Rabarbar uwielbiam, więc kombinuje z ciastami :)


 Składniki :
ciasto kruche: 
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 4 żółtka
nadzienie :
  • 6 łodyg rabarbaru
  • 1 szklanka wiśni bez pestek
  • 3 łyżki  cukru  
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
beza :
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie :
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, dodać masło i szyko posiekać nożem. 
  • Dodać żółtka, cukier i śmietanę. Zagnieść ciasto ,zawinąc w folię i włożyć do zamrażarki na 20 minut. 
  • Blachę o wymiarach 32x22 cm wyłozyć papierem do pieczenia. Spód blachy wylepić kruchym ciastem ,nakłuć widelce. 
  • Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. 
  • Owoce wymieszać w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, do ubitych białek dodać cukier i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwile miksować.
  •  Podpieczony spód wyjąć , wyłożyć na nim owoce i ubite białka, włożyć do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na godzinę, wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto do wystygnięcia




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz :))))