niedziela, 26 maja 2013

Mielone a'la zrazy - pyszne ! ;)

Taka odmiana mielonych,albo odmiana zrazów ;)
Pomysł na owinięcię szynką znalazłam na blogu u Aleksandry ;) 
Ręsztę zrobiłam po swojemu:)
 Mojemu mężowi baaardzo zasmakowało to danie;)


               

Składniki:
  •  pół kg mięsa mielone z łopatki ( może być wołowina)
  •  1 jajko
  •  pół bułki 
  •  cebula
  •  ogórki kiszone
  •  kiełbasa
  •  pieczarki 
  •  plastry boczku
  •  sól,pieprz,vegeta, przyprawa do mięs delicat
 Sos czosnkowy :
  •   2 łyżki jogurtu greckiego
  •   1 łyżka majonezu
  •   2 ząbki czosnku
  •   sól,pieprz,papryka słodka
  •   szczypiorek
                                                
                                 












Przygotowanie :
Bułkę namoczyć w mleku. Do miski włożyć mięso mielone, jajko ,odciśniętą bułke, przyprawy i wymieszać. 
Cebulę pokroić w piórka, ogórka w ćwiartki,kiełbasę w ćwiartki,pieczarki w plasterki. Z mięsa mielonego uformować kulkę i spłaszczyć,ułozyć cebulę,ogorka,kiełbasę i pieczarki i zlepić,aby powstał taki zraz jak na zdjeciu ;)
Zawinąć go w plastry boczku. Podsmażyć na patelni,żeby boczek się przyrumienił. Układać w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec okolo 20 min.

Podawać z sosem czosnkowym ( jogurt i majonez wymieszać,dodać przeciśnięty czosnek, posiekany szczypior , sól, pieprz i paprykę, wymieszać.)
 

Szybsza wersja ( ktorą też zrobiłam z pozostałych składników ) : Mięso wymieszać z jajkiem,bułką i przyprawami i dodać pokrojone w kostkę : cebulę,ogorka,kiełbasę i pieczarki . Wszystko dokladnie wymieszać i formować kotleciki. Obtoczyć w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju :)

8 komentarzy:

  1. Ja się piszę na twoje mielone :-) pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. noe nie mogę nie mogę już :P siedzę od godziny na Twoim blogu i stwierdzam, że mi dni zabraknie w miesiącu żeby wypróbować to wszystko co masz na blogu, bo wszystko zapowiada się mega pysznie i trafia w dziesiątkę w moje kulinarne upodobania. Tak trzymaj oj coś czuję, że zostanę tu na dłużej :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DZIĘKUJE,DZIĘKUJE !!! ;)))
      Ciesze się,że to trafia w Twoje gusta :)
      Staram się gotować prosto i raczej nie jadam krewetem małzy i innych wynalazków ;DD Tylko normalne dania :)
      Pozdrawiam i zapraszam do zaglądania :)

      Usuń

Dziękuje za komentarz :))))