poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Ogórki kiszone

No, tradycja to tradycja. Są korniszony muszą być i kiszone - najlepsze ! ;)))




                    




Składniki:
  •  ogórki gruntowe ( najlepiej małe i koniecznie z ogródka, a nie ze sklepu :))
  •  koper kwiat
  •  czosnek ( dużo)
  •  korzeń i liście chrzanu
 Zalewa:
 Na 1 litr wody 1 łyżka soli. 

Przygotowanie :
Ogórki namoczyć w zimnej wodzie na noc.
Umyć dokładnie. 
W każdym słoiku układać koper,ogórki pionowo(ciasno) obranany i pokrojony w słupki chrzan,liście chrzanu i obrany czosnek. 
Gorącą wodę wymieszać z solą. Zalewą zalać ogórki. Zakręcić. Odstawić na 4 dni na ścierce,ponieważ ogórki będą wariować i będzie wylatywała woda :) 
Jak przestana wariować odstawić do piwnicy :) 

6 komentarzy:

  1. witam serdecznie :) nigdy nie kisiłam ogórków i postanowiłam, że trzeba spróbować! wodę należy zagotować? ogórki zalewamy ciepłą zalewą czy zimną? czy po przefermentowaniu pasteryzujemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wody nie trzeba gotować, ale w ciepłej lepiej się rozpuści sól. Ogórki zalewamy raczej zimną lub letnią wodą,nie gorącą :) Ogórków kiszonych nie pasteryzujemy :) Wystarczy zakręcić :) Powodzenia ! :)

      Usuń
    2. dzięki :) ostatnio znalazłam jakiś przepis siostry Anastazji i zalecała pasteryzację po 6 dniach+gorąca zalewa, w ubiegłym roku pierwszy raz robiłam weki, ale tylko sałatki warzywne, cukinie konserwową, buraczki i jabłka... ale częściowo otwierały mi się słoiki :( kiedy najlepiej kisić ogórki? pod koniec lata?

      Usuń
  2. Ja nie pasteryzowałam i wytrzymały do stycznia :D Bo zostały zjedzone:)
    Ja robiłam przez całe lato :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ogórki już gotowe, wyglądają pięknie :) na pierwszy raz zrobiłam 26 słoików i jestem... dumna :) pozdrawiam

      Usuń
    2. Ja też jestem z Ciebie dumna! :) Pozdrawiam i zycze smacznego !:)

      Usuń

Dziękuje za komentarz :))))