Składniki:
- ogórki gruntowe ( najlepiej małe i koniecznie z ogródka, a nie ze sklepu :))
- koper kwiat
- czosnek ( dużo)
- korzeń i liście chrzanu
Na 1 litr wody 1 łyżka soli.
Przygotowanie :
Ogórki namoczyć w zimnej wodzie na noc.
Umyć dokładnie.
W każdym słoiku układać koper,ogórki pionowo(ciasno) obranany i pokrojony w słupki chrzan,liście chrzanu i obrany czosnek.
Gorącą wodę wymieszać z solą. Zalewą zalać ogórki. Zakręcić. Odstawić na 4 dni na ścierce,ponieważ ogórki będą wariować i będzie wylatywała woda :)
Jak przestana wariować odstawić do piwnicy :)
witam serdecznie :) nigdy nie kisiłam ogórków i postanowiłam, że trzeba spróbować! wodę należy zagotować? ogórki zalewamy ciepłą zalewą czy zimną? czy po przefermentowaniu pasteryzujemy?
OdpowiedzUsuńWody nie trzeba gotować, ale w ciepłej lepiej się rozpuści sól. Ogórki zalewamy raczej zimną lub letnią wodą,nie gorącą :) Ogórków kiszonych nie pasteryzujemy :) Wystarczy zakręcić :) Powodzenia ! :)
Usuńdzięki :) ostatnio znalazłam jakiś przepis siostry Anastazji i zalecała pasteryzację po 6 dniach+gorąca zalewa, w ubiegłym roku pierwszy raz robiłam weki, ale tylko sałatki warzywne, cukinie konserwową, buraczki i jabłka... ale częściowo otwierały mi się słoiki :( kiedy najlepiej kisić ogórki? pod koniec lata?
UsuńJa nie pasteryzowałam i wytrzymały do stycznia :D Bo zostały zjedzone:)
OdpowiedzUsuńJa robiłam przez całe lato :)
ogórki już gotowe, wyglądają pięknie :) na pierwszy raz zrobiłam 26 słoików i jestem... dumna :) pozdrawiam
UsuńJa też jestem z Ciebie dumna! :) Pozdrawiam i zycze smacznego !:)
Usuń