wtorek, 6 sierpnia 2013

Kompot z wiśni w słoiki











Dziś kompot z wiśni :) To co mój mąż lubi najbardziej - więc specjalnie dla niego DUUŻO słoików :)))





Składniki: (na 1 słoik po 900 ml) ( ja miałam 10 kg wiśni i wyszło mi 20 słoików)
  •  pół słoika wiśni z pestkami(można 3/4 słoika)
  •  3 łyżki cukru
  •  przegotowana ciepła woda
Przygotowanie :
Do każdego (umytego i wyparzonego )słoika wrzucamy umyte wiśnie, sypiemy cukier i zalewamy ciepłą wodą. Zakręcamy i pasteryzujemy w garnku wyścielonym ścierką ok. 14 min od zagotowania się wody.Odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Tadam ! :) Pyszny kompot na zimę gotowy :)

12 komentarzy:

  1. osobiście polecam wydrylowane wiśnie - kompoty z pestkami bywają bardziej gorzkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje za uwagę, ja zawsze robię z pestkami i nie jest gorzki ;-))Pozdrawiam

      Usuń
  2. właśnie jestem w trakcie pasteryzowania :) wszystko zgodnie powyższym przepisem :)
    Ania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, poproszę o zdjęcia kompocików;-) Życzę smacznego :)
      Pozdrawiam,Klaudia

      Usuń
  3. Witam!
    Robiłam kompot wg Twojego przepisu i uważam ,że jest stanowczo za mało słodki. Dzisiaj odkręciłam jeden słoik i kompot jest kwaśny. Musiałam dać więcej cukru. Trzy łyżki to jest stanowczo za mało!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danuto - zależy kto co lubi :) Mój wychodzi akurat, nie za słodki i nie za kwaśny:)
      Może miałaś kwaśniejsze wiśnie ?
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Mmm, smak dzieciństwa, właśnie się pasteryzuje :) pzdr

    OdpowiedzUsuń
  5. Nawet 6 do 8 łyzek na taki słoik ja sypie jak do syropu a kompot poezja.Z pewnoscią pyka woda do 50 minut w garach gdy pasteryzuje.Cukier konserwuje wystarczy rozcieńczyc wodą po otwarciu.Własnie.moja teściowa taki robiła.Dzisiaj ha jestem teściowa.Cukrzycy nikt nie ma kawy i herbaty nie słodze natomiast przetwory bardzo mocno.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet 6 do 8 łyzek na taki słoik ja sypie jak do syropu a kompot poezja.Z pewnoscią pyka woda do 50 minut w garach gdy pasteryzuje.Cukier konserwuje wystarczy rozcieńczyc wodą po otwarciu.Własnie.moja teściowa taki robiła.Dzisiaj ha jestem teściowa.Cukrzycy nikt nie ma kawy i herbaty nie słodze natomiast przetwory bardzo mocno.

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam gorąco dodać do takiego kompotu trochę cynamonu - nadaje fajny, wyrazisty smak.. i trochę słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))