Zima za kilka miesięcy, zleci jak z bicza strzelił :)
Więc trzeba zatrzymać w słoikach smaki lata ;-)))
Ja już zrobiłam ok. 160 słoików :) Ale jeszcze nie zakończyłam sezonu przetworowego :) Tak wiec przeżyjemy !! :)
Dziś coś na rozgrzanie w zimne wieczory - ogórki z chilli- pikantne ! :)
Składniki:
- 3 kg ogórków
- 4 łyżki soli
- 1 głowka czosnku
- 1,5 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- 6 łyzek oleju
- 2 łyżeczki chilli
Ogórki umyć, pokroić na 4 ( jeśli macie malutkie to nie kroić)
Wrzucić do miski,posolić i odstawić na godzinę.
Odlać powstałą wodę. Dodać czosnek pokrojony w plastry.
Składniki na zalewę zagotować ( chilli dodać na końcu )
Gorącą zalewą zalać ogórki. Wymieszać.Odstawić na ok. 2 godziny.
Ogórki układać w umytych i wyparzonych słoikach, zalewać do pełna zalewą.Zakręcić.
Pasteryzować ok. 7 minut.
Odstawić do góry dnem do wystygnięcia .
Smacznego :)
Uwielbiam je, robię w plasterkach. :) Idealne są. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Usuńmam ten sam przepis, w tym roku robiłam po raz pierwszy i z ciekawością wyczekuję na otwarcie ich zimą ;)
OdpowiedzUsuńMy juz jemy :)))
UsuńPodobne robiłam dzisiaj. Mam nadzieję,że będą dobre i nie za pikantne :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne i nie za ostre ;-)
Usuń