czwartek, 8 sierpnia 2013

Pikantne ogórki z chilli

Jaka u Was pogoda ? :) U mnie burzowo i deszczowo :))
Zima za kilka miesięcy, zleci jak z bicza strzelił :)
Więc trzeba zatrzymać w słoikach smaki lata ;-)))
Ja już zrobiłam ok. 160 słoików :) Ale jeszcze nie zakończyłam sezonu przetworowego :) Tak wiec przeżyjemy !! :)

Dziś coś na rozgrzanie w zimne wieczory - ogórki z chilli- pikantne ! :)









Składniki:
  • 3 kg ogórków
  • 4 łyżki soli
  • 1 głowka czosnku
 Zalewa:
  • 1,5 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 6 łyzek oleju
  • 2 łyżeczki chilli
Przygotowanie :

Ogórki umyć, pokroić na 4 ( jeśli macie malutkie to nie kroić)

Wrzucić do miski,posolić i odstawić na godzinę.
Odlać powstałą wodę. Dodać czosnek pokrojony w plastry. 
Składniki na zalewę zagotować ( chilli dodać na końcu )
Gorącą zalewą zalać ogórki. Wymieszać.Odstawić na ok. 2 godziny. 
Ogórki układać w umytych i wyparzonych słoikach, zalewać do pełna zalewą.Zakręcić.
Pasteryzować ok. 7 minut.
 Odstawić do góry dnem do wystygnięcia .
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam je, robię w plasterkach. :) Idealne są. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. mam ten sam przepis, w tym roku robiłam po raz pierwszy i z ciekawością wyczekuję na otwarcie ich zimą ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobne robiłam dzisiaj. Mam nadzieję,że będą dobre i nie za pikantne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))