czwartek, 12 grudnia 2013

Maślano-drożdżowe rogaliki z czekoladą












Składniki:
  •  4 szklanki mąki
  •  1 szklanka mleka
  •  14 g drożdży instant lub 50 g świeżych
  •  0,5 szklanki cukru
  •  3 jajka
  •  100 g roztopionego masła
  •  0,5 łyżeczki soli
  •  krem czekoladowy lub czekolada mleczna
  •  1 jajko do posmarowania
Przygotowanie :
Drożdże wymieszać z mlekiem i odstawić na 15 minut.
Do miski wlać drożdże z mlekiem, dodać mąkę ,cukier, jajka, sól i roztopione wystudzone masło. Wyrobić ciasto. Odstawić pod ścierką na 30 min.
Ciasto podzielić na 4 części.
Rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów.
Na brzegu każdego trójkąta ułożyć pół łyżeczki kremu lub 1 kostkę czekolady. Zawinąć rogalik. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 12 minut. 

4 komentarze:

  1. Miam ! Takie cieplutkie z płynną czekoladą w środku muszą smakować obłędnie ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak na ciepło rozpływają się w ustach :)

      Usuń
  2. pychota! dzięki za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))