piątek, 6 grudnia 2013

Śledzie w sosie pomidorowym

Huragan trwa.. Masakra..
Był mikołaj ? :)))
U mnie znowu świąteczne danie :)







Składniki:
  • 2 śledzie matiasy
  • 1 cebula
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki octu
  • 5 łyżek oleju
  • łyżeczka cukru
  • ziele angielskie,liść laurowy
  • sól,pieprz
Przygotowanie:
Śledzia namoczyć w wodzie przez noc.
Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić na 1 łyżce oleju. Dodać koncentrat,ocet,resztę oleju i przyprawy. Przełożyć do miseczki i wystudzić.
Śledzie pokroić w paski i wymieszać z zimnym sosem.
Odstawić do lodówki na noc.



4 komentarze:

  1. bardzo lubię te śledziki, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy jak omine ocet to dużo stracę ? same w sobie śledziki dla mnie są słone i chciałabym ominąć tylko ocet

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć ocet:) Ja bardzo lubię ,ale jak kto woli :))
      Pozdrawiam i zyczę Wesołych Świąt :)

      Usuń

Dziękuje za komentarz :))))