piątek, 7 lutego 2014

Gołąbki z mięsem i kaszą jęczmienną

Uwielbiam gołąbki, to moje ulubione danie ;)
Dziś postanowiłam je urozmaicić i dodała kaszę jęczmienną, strzał w 10 ! :)
Ja najbardziej lubię odsmażane.








Składniki:
  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 100 g ryżu
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1 jajko surowe
  • garść posiekanego lubczyku
  • garść posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki vegety
  • sól i pieprz
Przygotowanie :
Liście oberwać od głąba. W garnku zagotować wodę. Do gotującej się wody wrzucać po 2 liście kapusty i gotować około 2 min. Wyciągnąć i wystudzić.

Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.Wystudzić.
Kaszę ugotować w 1 szklance wody. Gotować aż cała woda odparuję.Wystudzić.
Mięso wymieszać z lubczykiem,koperkiem,jajkiem,kaszą i ryżem. Przyprawić.
I dokładnie wymieszać.
Na liść kapusty nakładać farsz i zawijać.

W garnku ułożyć ciasno gołąbki. Zalać wodą i gotować 30 min.
Wyjąć z wody. Aby woda odparowała można włożyć na 15 minut do piekarnika.
Podawać z ulubionymi sosami lub odsmażane.
 

2 komentarze:

  1. Dusia, robisz najlepsze gołąbki pod słońcem! :D pychotka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))