Dziś postanowiłam je urozmaicić i dodała kaszę jęczmienną, strzał w 10 ! :)
Ja najbardziej lubię odsmażane.
Składniki:
- 1 główka włoskiej kapusty
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 100 g ryżu
- pół szklanki kaszy jęczmiennej
- 1 jajko surowe
- garść posiekanego lubczyku
- garść posiekanego koperku
- 2 łyżeczki vegety
- sól i pieprz
Liście oberwać od głąba. W garnku zagotować wodę. Do gotującej się wody wrzucać po 2 liście kapusty i gotować około 2 min. Wyciągnąć i wystudzić.
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.Wystudzić.
Kaszę ugotować w 1 szklance wody. Gotować aż cała woda odparuję.Wystudzić.
Mięso wymieszać z lubczykiem,koperkiem,jajkiem,kaszą i ryżem. Przyprawić.
I dokładnie wymieszać.
Na liść kapusty nakładać farsz i zawijać.
W garnku ułożyć ciasno gołąbki. Zalać wodą i gotować 30 min.
Wyjąć z wody. Aby woda odparowała można włożyć na 15 minut do piekarnika.
Podawać z ulubionymi sosami lub odsmażane.
Dusia, robisz najlepsze gołąbki pod słońcem! :D pychotka
OdpowiedzUsuńDZiękuje ! :)
OdpowiedzUsuń