niedziela, 16 lutego 2014

Pasztet drobiowy

Uwielbiam pasztet,jednak taki domowy jest najlepszy i wiadomo co w nim jest :)

Tym razem drobiowy :) 
Zapraszam na drugą wersję : tu.







Składniki:
  • 2 udka z kurczaka 
  • 2  piersi z kurczaka
  • 50 g wątróbki
  • 100 g boczku
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 2 jajka surowe
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki majeranku
  • vegeta,przyprawa do mięs,sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju
Udka,piersi,boczek i warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować 1 godzinę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej,wrzucić wątróbkę i cebulę. Podsmażyć i odstawić do wystygnięcia.
Do miski wrzucić ugotowane wcześniej mięso(udka obrane od kości) ,warzywa i wątróbkę z cebulą. Wszystko zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Do masy dodać jajko,majeranek,bułkę tartą,vegetę,przyprawę do mięs, sól i pieprz. Połączyć dokładnie składniki.
 Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć masę pasztetową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz :))))