poniedziałek, 5 maja 2014

Buraczkowa z jajkiem

Pyszna zupka buraczkowa z jajkiem :)





Składniki:
  • 2,5 litra wody
  • 2 buraki
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 ziemniaki
  • 1 kostka rosołowa
  • sól,pieprz do smaku
  • pół łyżeczki vegety z koperkiem Podravka 
  • pół łyżeczki vegety Natur Podravka
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki śmietany 
  •  ugotowane na twardo jajka
 
Przygotowanie :
Do garnka wlać wodę i wrzucić kostkę rosołową. Zagotować.
Buraki,marchew,seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Por pokroić w plasterki.
Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Koperek posiekać.
Warzywa wrzucić do bulionu i gotować zupę,aż warzywa zmiękną.
Przyprawić do smaku. Do szklanki wlać trochę zupy i dodać śmietanę. Wymieszać. Wlać do zupy. Zupę wlać na talerz i ułożyć przekrojone jajko.






2 komentarze:

  1. Ciekawa jestem co Ci dało dodanie łyżeczki vegety natur podczas gotowania, oprócz miernych prawdopodobnie profitów od producenta (paczka vegety za free? o ile cokolwiek w ogóle?)? Zamiast tego trzeba było dać dużą pietruszkę, zamiast małej i dwie marchewki, zamiast jednej, większy kawałek por i selera - efekt byłby zdumiewająco smaczniejszy. I ta kostka rosołowa, mniam, nie ma to jak domowe pyszności!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja sprawa co wrzucam na blog ;o)
      Vegetę używam,bo lubię i nie zmienię tego tylko dlatego ,ze to jest może nie zdrowe. Teraz chemia jest we wszystkim,Ty też ją jesz nie wiedząc o tym :)

      Usuń

Dziękuje za komentarz :))))