środa, 24 września 2014

Pierogi z mięsem z kaczki

Za mięsem z kaczki nie przepadam,za to uwielbiam rosół z kaczki,więc zwykle mięso z rosołu się marnowało, ale odkąd zrobiłam pierogi z mięsem z kaczki już nigdy się nie zmarnuje:)  Mięso w połączeniu z pierogiem smakuje wyśmienicie:)





Składniki: 
  ciasto :
  •  1,5 szklanki mąki pszennej+do podsypania
  •  0,5 szklanki ciepłej wody
  •  szczypta soli 
 farsz:
  •  2 uda z kaczki ugotowane z rosołu
  •  1 udo z kurczaka ugotowane z rosołu
  •  1 cebula ugotowana z rosołu
  •  por i pietruszka  ugotowane z rosołu
  •  sól i pieprz do smaku
  •  1 łyżeczka majeranku
  •  5 łyżek rosołu
Farsz:  
Mięso oddzielić od kości. Mięso i warzywa zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać rosół i przyprawić. Wymieszać.
Ciasto : Mąkę przesiać na blat. Zrobić dziurkę i wlewać powoli ciepłą wodę. Dodać szczyptę soli. I zagniatać ciasto ok 10 minut,aż będzie gładkie. Ciasto rozwałkować cienko. Wyciąć koła, nakładać łyżkę farsz i zlepiać. Na gotującą się wodę wrzucać pierogi i gotować około 5 minut od wypłynięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz :))))