Składniki:
ciasto :
- 1,5 szklanki mąki pszennej+do podsypania
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- 2 uda z kaczki ugotowane z rosołu
- 1 udo z kurczaka ugotowane z rosołu
- 1 cebula ugotowana z rosołu
- por i pietruszka ugotowane z rosołu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- 5 łyżek rosołu
Mięso oddzielić od kości. Mięso i warzywa zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać rosół i przyprawić. Wymieszać.
Ciasto : Mąkę przesiać na blat. Zrobić dziurkę i wlewać powoli ciepłą wodę. Dodać szczyptę soli. I zagniatać ciasto ok 10 minut,aż będzie gładkie. Ciasto rozwałkować cienko. Wyciąć koła, nakładać łyżkę farsz i zlepiać. Na gotującą się wodę wrzucać pierogi i gotować około 5 minut od wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za komentarz :))))