Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka: papryki słodkiej,papryki ostrej,vegety
- 2 łyżki majeranku
- 3 liście laurowe
- pieprz
- 1 szklanka wody
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
- przyprawa do mięs
- olej do smażenia
Kapustę opłukać i pokroić na drobniejsze kawałki.Wrzucić do garnka wlać szklankę wody i gotować około 20 minut. Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Dusić co jakiś czas dolewając wody,jeśli wyparuje. Dodać koncentrat i przyprawy. Wymieszać.
Mięso wymieszać z jajkiem,bułką tartą i przyprawić. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoto pulpeciki.
Do bigosu wrzucić pulpeciki i gotować jeszcze około 40 minut co jakiś czas mieszając.
Na drugi dzień bigos smakuje najlepiej ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za komentarz :))))