piątek, 19 września 2014

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Pyszne ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki i śliwkami :))







Składniki: (na blaszkę keksówkę o wym.30x15 cm)
  • 1 i pół szklanki mąki pszennej
  •  50 g cukru
  •  pół szklanki mleka
  •  7 g suchych drożdży
  •  1 jajko
  •  60 g masła
  •  ok.10 śliwek
 kruszonka:
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 60 g masła
Przygotowanie :
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać cukier,mleko,jajko i roztopione masło. Wszystko dokładnie wyrobić.  Odstawić na 15 minut.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Śliwki oczyścić z pestek i pokroić w ćwiartki.  Ułożyć na cieście.
W misce wymieszać palcami mąkę z masłem i cukrem. Kruszonką posypać śliwki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Pod koniec sprawdzać drewnianym patyczkiem czy już jest suche.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz :))))