Składniki:
- 3 plastry karkówki
- 1 cebula
- 10 pieczarek
- olej
- pół szklanki wody
- 1 bulionetka do mięs
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki mąki
Przygotowanie :
Karkówkę pokroić w kostkę lub paski.Przyprawić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. W rondelku rozgrzać olej, wrzucić pieczarki i cebulę, podsmażyć. Dodać karkówkę i dalej smażyć co chwilę mieszając. Wszystko zalać wodą i dusić pod przykryciem około 30 minut. Dodać bulionetkę. Mąkę rozmieszać w 1/4 szklanki wody i wlać do rondla. Gotować jeszcze 10 minut.Przyprawić gulasz do smaku.
Podawać z makaronem,ziemniakami lub kaszą :)
Często na gulasz kupuję właśnie karkówkę, bo szybko w miarę robi się miękka, a karkówka w sumie jest dużo lepszym mięsem niż sucha łopatka czy szynka.:)
OdpowiedzUsuń