niedziela, 2 listopada 2014

Kotlety mielone z kaszą i warzywami w sosie pieczarkowym

Pyszne kotlety z dodatkiem zdrowej kaszy i warzyw :)




Składniki:
  • 250 g mięsa mielonego
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • pół marchewki
  • pół cukinii
  • ćwiartka kapusty pekińskiej
  • garść koperku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej+ do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

sos:

  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • ok.15 pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka vegety
  • 3 łyżki mąki

Przygotowanie :
Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce. Kapuste posiekać drobno. Do mięsa dodać ugotowaną kaszę,warzywa i koperek. Przyprawić. Dodać  jajko i bułkę tartą.
Wyrobić masę. Z masy ulepić kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoto.

Do garnka włożyć masło i rozgrzać. Na rozgrzane masło wrzucić obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.Chwilę podsmażyć. Dolać wode lub bulion. Przyprawić. Włożyć kotlety i dusić około 15 minut. Dodać mąkę rozmieszaną z odrobiną wody. I gotować jeszcze 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz :))))