Składniki:
- 250 g mięsa mielonego
- 100 g kaszy jęczmiennej
- pół marchewki
- pół cukinii
- ćwiartka kapusty pekińskiej
- garść koperku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej+ do obtoczenia
- olej do smażenia
- sól i pieprz
sos:
- 2 szklanki wody lub bulionu
- ok.15 pieczarek
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka vegety
- 3 łyżki mąki
Przygotowanie :
Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce. Kapuste posiekać drobno. Do mięsa dodać ugotowaną kaszę,warzywa i koperek. Przyprawić. Dodać jajko i bułkę tartą.
Wyrobić masę. Z masy ulepić kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoto.
Do garnka włożyć masło i rozgrzać. Na rozgrzane masło wrzucić obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.Chwilę podsmażyć. Dolać wode lub bulion. Przyprawić. Włożyć kotlety i dusić około 15 minut. Dodać mąkę rozmieszaną z odrobiną wody. I gotować jeszcze 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za komentarz :))))