piątek, 5 grudnia 2014

Babka makowo-kokosowa

Pyszna babka makowo-kokosowa idealna na świąteczny stół :))





Forma ( 16cm )

Składniki:
100 g margaryny
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1/4 szklanki maku
1/4 szklanki wiórek kokosowych
2 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru waniliowego
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Masło roztopić.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Żółtka utrzeć z cukrem,dodać mąkę,proszek do pieczenia,cukier waniliowy i masło. Miksować wszystko razem. Dodać pianę z białek,mak i wiórki - delikatnie wymieszać łyżką.
Formę wysmarować margaryną i wylać do niej ciasto.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut (sprawdzać drewnianym patyczkiem,czy juz jest sucha)

1 komentarz:

Dziękuje za komentarz :))))