Składniki :
- 1 makrela wędzona
- 1 mała marchewka
- 2 cebule
- 50 g ryżu
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego + 3 łyżki wody
- olej do smażenia
- sól,pieprz i papryka słodka do smaku
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Makrelę obrać od ości. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach,cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej,podsmażyć cebulę. Następnie dodać marchewkę i chwilę smażyć. Dodać koncentrat z wodą. Przyprawić. Odstawić do wystudzenia.
Ugotowany i wystudzony ryż wymieszać z makrelą, następnie dodać cebulę i marchew z koncentratem. Przyprawić wszystko do smaku i wymieszać.
to chyba muszę bratu podesłac, bo jak był mały to tylko paprykarz chcial jeść :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki domowy paprykarz ;)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty na paprykarz:)
OdpowiedzUsuń