niedziela, 23 czerwca 2013

Papryka konserwowa

niedziela. Deszcz pada. Wkoncu. Chociaż upał nie minął.


                                                          

Składniki:
  • Papryka (ok.1 kg )
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • gorczyca
Zalewa:
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli


Przygotowanie :
Paprykę myjemy,kroimy i oczyszczamy z pestek. Słoiki myjemy i wyparzamy. 
Do każego słoika wrzucamy kilka kulek ziela,liść laurowy,kilka ziaren pieprzu,pół łyżeczki gorczycy. Ciasno układamy kawałki papryki. Gotujemy zalewę. Paprykę zalewamy zalewą. Zakręcamy słoik. Pasteryzujemy w garnku ze ściereczką na dnie okolo 10 min.
Pozdrawiam i życzę smacznego :)
 

4 komentarze:

  1. Nie za wcześnie? Sezon paprykowy jeszcze przed nami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłam juz :) Jaki w tym problem ? Dzięki temu ludzie będą mogli korzystać z przepisu.
      Kazdy robi kiedy chce !

      Usuń
  2. Też taką robię, pyszna jest do wszelkiego rodzaju mięska ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))