Składniki: ( na ok. 6 słoików po 900ml)
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 marchewki
- 1 cebula
- koper
- liść laurowy,ziele angielskie, pieprz czarny cały, gorczyca
- 9 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
Ogórki umyć, odciąć końcówki. Marchewki umyć,obrać i pokroić w plasterki. Cebulę umyć,obrać i pokroić w piórka. Do każdego słoika(umytego i wyparzonego) wrzucamy przyprawy,koper, kilka plasterków marchewki i piórko cebuli. Następnie w słoiku układamy pionowo ogórki. Składniki na zalewę gotujemy. Zalewamy ogórki i pasteryzujemy ok. 13 minut. Następnie odstawiamy do góry nogami do wystygnięcia.
Spozywamy po kilku tygodniach :)
mam pytanko, czy do tych ogóreczków nie dodać chociaż jednen ząbek czosnku? Pozdrawiam Marta
OdpowiedzUsuńJa nie daję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Witam czy ogóreczki są łagodne w smaku czy raczej kwaśne?Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńŁagodne :) Pozdrawiam :)
Usuń