poniedziałek, 29 lipca 2013

Ogórki konserwowe

Tradycja to tradycja. Kiszone i konserwowe być muszą :)







 Składniki: ( na ok. 6 słoików po 900ml)
  •  1 kg ogórków gruntowych
  •  2 marchewki 
  •  1 cebula
  •  koper
  •  liść laurowy,ziele angielskie, pieprz czarny cały, gorczyca 
zalewa:
  •  9 szklanek wody 
  •  1 szklanka octu
  •  1 szklanka cukru 
  •  2 łyżki soli
Przygotowanie:
Ogórki umyć, odciąć końcówki. Marchewki umyć,obrać i pokroić w plasterki. Cebulę umyć,obrać i pokroić w piórka. Do każdego słoika(umytego i wyparzonego)  wrzucamy przyprawy,koper, kilka plasterków marchewki i piórko cebuli. Następnie w słoiku układamy pionowo ogórki. Składniki na zalewę gotujemy. Zalewamy ogórki i pasteryzujemy ok. 13 minut. Następnie odstawiamy do góry nogami do wystygnięcia. 
Spozywamy po kilku tygodniach :)



4 komentarze:

  1. mam pytanko, czy do tych ogóreczków nie dodać chociaż jednen ząbek czosnku? Pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam czy ogóreczki są łagodne w smaku czy raczej kwaśne?Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))